Logo Erfocentrum
 stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Foliumzuur bij kinderwens en zwangerschap

De vitamine foliumzuur hoort bij een goed begin van een zwangerschap. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op een baby met een ernstige aandoening. Heeft u een kinderwens? Slik dan extra foliumzuur voordat u zwanger wordt.

Voor uitgebreide informatie over foliumzuur bij kinderwens kunt u terecht op www.slikeerstfoliumzuur.nl.

Waarom foliumzuur slikken?
Foliumzuur is een vitamine die bijvoorbeeld in verse groenten, fruit en volkoren producten zit. Aan het begin van een zwangerschap heeft uw lichaam extra foliumzuur nodig. Het eten van veel voedingsmiddelen waar foliumzuur in zit, is dan niet genoeg. Het is nodig om al vˇˇr de zwangerschap foliumzuurtabletten te slikken om een voorraad in het lichaam op te bouwen. Bovendien bent u te laat als u pas begint op het moment dat u weet dat u zwanger bent omdat u dan al een paar weken zwanger bent.

Wat doet foliumzuur?
Tijdens de eerste weken van de zwangerschap groeit bij het ongeboren kind het centrale zenuwstelsel. Hieruit ontstaan later de hersenen en het ruggenmerg van het kind. In deze periode van de zwangerschap heeft uw lichaam extra veel foliumzuur nodig.

Door te weinig foliumzuur kan het kind bijvoorbeeld geboren worden met een open ruggetje. Kinderen met een open ruggetje kunnen ernstig gehandicapt zijn. Extra foliumzuur is dus hard nodig aan het begin van de zwangerschap. Slik het daarom vˇˇr en aan het begin van de zwangerschap.

Wanneer foliumzuur slikken?
Het is belangrijk dat u bij de bevruchting al minimaal 4 weken foliumzuur heeft geslikt. U kunt daarom het beste met foliumzuur beginnen vanaf het moment dat u zwanger zou kunnen worden. Bijvoorbeeld wanneer u stopt met de pil. Of als u stopt met een ander voorbehoedsmiddel.
Lukt het niet om direct zwanger te worden? Blijf dan gewoon foliumzuur slikken. U kunt deze vitamine zonder problemen maandenlang blijven slikken.

Na 10 weken zwangerschap is extra foliumzuur niet meer nodig voor het ongeboren kind. Dit is 10 weken na de eerste dag van uw laatste menstruatie.

Hoeveel foliumzuur slikken?
Slik elke dag een tablet van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur. Foliumzuur is zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek.

U kunt ook multivitaminen voor zwangere vrouwen gebruiken. Hierin zit ook foliumzuur. Controleer altijd op de verpakking of een tablet de juiste hoeveelheid foliumzuur bevat. Multivitaminen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een drogist of apotheek.

Als u eerder een kind heeft gekregen met een open ruggetje of vergelijkbare aangeboren afwijking (neurale-buisdefect), overleg dan vˇˇrdat u zwanger wordt met uw verloskundige, huisarts of specialist. U heeft dan namelijk een hogere dosis foliumzuur nodig, die alleen op recept verkrijgbaar is.

Meer informatie

 • Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!
  Website met uitgebreide informatie over foliumzuur bij kinderwens.

  Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met prof.dr. E.A.P. Steegers.

 •  

  Logo Erfocentrum

  © Stichting Erfocentrum 2001-2010 / Disclaimer
  Het Erfocentrum is het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, Kinderwens en Medische Biotechnologie.

  Het Erfocentrum wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN).

   

   
  Nog niet zwanger?
  Ga naar...
  » ZwangerStraks
  » ZwangerWijzer
  » Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

  Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

  » Home

  ZWANGER ZIJN EN...
  » Alcohol
  » Bloedarmoede, erfel.
  » DES-dochter
  » Diabetes
  » Epilepsie
  » Foliumzuur
  » HIV-infectie en aids
  » Listeriose
  » Medicijnen
  » Prenatale screening
  » Rodehond
  » Roken
  » Schadelijke stoffen
  » Straling
  » Streptokokken B
  » Toxoplasmose
  » Vitamine A
  » Vitamine D
  » Voeding
  » Werk

   

   

  » Links