stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Zwangerschap en rodehond

Rodehond is in principe een onschuldige kinderziekte, maar de ziekte heeft wel invloed op het ongeboren kind van zwangere vrouwen. Rubella is de officiële medische benaming voor deze ziekte die schadelijk kan zijn voor je ongeboren kind als je vlak voor je zwangerschap of in de eerste vier maanden rodehond krijgt.

Komt rodehond vaak voor?
Rodehond is een infectieziekte. Eigenlijk is het een echte kinderziekte en deze komt steeds minder voor, omdat baby's ertegen ingeënt worden in de vorm van de BMR-prik (bof, mazelen, rodehond). Deze inenting voorkomt, door het vormen van antistoffen, in 95% van de gevallen een infectie met rodehond. Bij 5% van de gevaccineerden ontstaan geen antistoffen tegen rodehond. In zo'n geval kan men dus toch rodehond krijgen, ondanks een vaccinatie. In 1974 is men in Nederland begonnen met een landelijke vaccinatiecampagne tegen rodehond bij meisjes op 11-jarige leeftijd. Sinds 1987 worden meisjes en jongens ingeënt (BMR-prik) op de leeftijd van 14 maanden, met een herhaling op 9-jarige leeftijd. Als u eenmaal rodehond hebt gehad, bent u voor de rest van uw leven immuun. Ondanks de inenting komt rodehond nog voor. U kunt besmet raken als iemand met rodehond in uw gezicht hoest of niest. De ziekte kan ook overgebracht worden via speeksel en neusslijm van een zieke.

Infectieziekte
Het is een infectieziekte die als kinderziekte bekend staat, maar lang niet alle kinderen zullen in het leven met rodehond geconfronteerd worden. Baby’s worden namelijk gevaccineerd met de Bmr-prik die verder ook bescherming biedt tegen mazelen en bof. Door deze vaccinatie wordt in 95 procent van de gevallen voorkomen dat er een infectie ontstaat doordat er antistoffen zijn aangemaakt.

Een klein percentage van 5 procent maakt echter geen antistoffen tegen rubella aan en dat betekent dat er altijd nog kinderen zijn die wel rodehond krijgen. Wie eenmaal deze ziekte heeft gehad, zal er de rest van het leven geen last meer van hebben. Besmetting komt voor doordat iemand met de ziekte niest of hoest in het gezicht van de ander. Neusslijm en speeksel zijn eveneens bronnen die de infectieziekte kunnen overdragen.

Symptomen
Er zijn verschillende symptomen aan de ziekte verbonden die zich overigens pas twee tot drie weken na de bestemming openbaren. Als je de kinderleeftijd ontgroeit, bent en rodehond krijgt, dan merk je dat aan griepachtige verschijnselen, zoals opgezette klieren, pijnlijke gewrichten en rode vlekken. Overigens hoeft het ziektebeeld geen symptomen te laten zien.

Kinderen die in de baarmoeder via de moeder met de infectie worden besmet, kunnen te maken krijgen met afwijkingen. Het gaat dan om ernstige afwijkingen, zoals hersenbeschadiging en hartafwijkingen. Ook doofheid kan zich voordoen/ Het is niet altijd direct merkbaar dat je kind rodehond heeft opgelopen tijdens de zwangerschap, want het is mogelijk dat zich tijdens de eerst vijf jaren in het leven nog aandoeningen voordoen of pas duidelijk worden, zoals een beperking op het gebied van de verstandelijke ontwikkeling.

Rond de geboorte en gedurende de eerste elf weken van de zwangerschap is de kans op opdracht naar je ongeboren kind het grootst. Dit is dan ook de periode, waarin de kans aanwezig is op de meest ernstige aangeboren afwijkingen.

Preventie
Baby’s op een leeftijd van 14 maanden worden ingeënt tegen rodehond en in 95 procent van de gevallen wordt de ziekte daarna niet ontwikkeld. Je kunt in je eigen inentingspapieren zien of je de vaccinatie zelf hebt gehad of navragen aan een van je ouders als dat tot de mogelijkheden behoort. Als deze mogelijkheid ontbreekt, bestaat nog altijd de mogelijkheid om naar de huisarts te gaan, waarbij er bloed afgenomen kan worden om deze op de aanwezigheid van antistoffen te onderzoeken.

Er kan dan eventueel alsnog een injectie gegeven worden om rodehond tegen te gaan. Dat heeft echter wel tot gevolg dat je minimaal drie maanden moet wachten voordat je bezig gaat met het in vervulling brengen van je kinderwens.

Als je al zwanger bent en geen rodehond hebt gehad of daartegen gevaccineerd bent, dan raden de meeste verloskundigen aan om het bloed te laten controleren. Je kunt daar zelf ook om vragen als je twijfelt of je ertegen bent ingeënt of de ziekte wel of niet hebt gehad. Als je geen bloedonderzoek laat doen, zorg dan dat je plekken, zoals de peuterspeelzaal, kinderopvanglocaties en basisscholen als bekend is dat er een kind besmet is met rodehond. Als dat bij de opvang bekend is, dan wordt daar bij de entree melding van gemaakt.

Als je al een kind hebt, dan heeft deze waarschijnlijk de vaccinatie als baby van 14 maanden al gehad en is de kans klein dat er sprake zal zijn van besmetting via het kind dat eventueel op een kinderdagverblijf, school of peuterzaal verblijft. Ben je zwanger en weet je dat in aanraking bent geweest met iemand die de ziekte had voordat je zwanger was? Ook dan is aan te raden om een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Neem in ieder geval dan contact op met de huisarts.

  

 
Nog niet zwanger?
Ga naar...
» ZwangerStraks
» ZwangerWijzer
» Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

» Home

ZWANGER ZIJN EN...
» Alcohol
» Bloedarmoede, erfel.
» DES-dochter
» Diabetes
» Epilepsie
» Foliumzuur
» HIV-infectie en aids
» Listeriose
» Medicijnen
» Prenatale screening
» Rodehond
» Roken
» Schadelijke stoffen
» Straling
» Streptokokken B
» Toxoplasmose
» Vitamine A
» Vitamine D
» Voeding
» Werk

 

 

» Links

Real Time Web Analytics

Clicky