Logo Erfocentrum
 stel ons een vraag        deze site        downloaden 
 
   
Roken en alcohol bij kinderwens en zwangerschap

downloaden en printen

Een ongeboren kind is volkomen afhankelijk van zijn moeder. Via de placenta (moederkoek) krijgt het alles wat het nodig heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Maar het krijgt ook ongewenste stoffen aangevoerd die minder goed voor hem zijn, ja, die hem zelfs kunnen schaden: bijvoorbeeld 'genotmiddelen' die een zwangere vrouw gebruikt. De invloed van die middelen is op het ongeboren kind groter dan op de moeder. Het kind heeft immers niet zo'n groot lichaam als zijn moeder. Soms reikt hun invloed tot in de babytijd en ver daarna. Op deze pagina's vindt u informatie over de invloed van roken en het gebruik van alcoholhoudende drank en van koffie.

Wat zijn genotmiddelen?
Genotmiddelen zijn stoffen die u een prettig gevoel geven. Echt nodig heeft u ze niet, maar u beleeft lichamelijk of geestelijk een prettig gevoel. Dat kan zo groot zijn, dat u er aan verslaafd raakt. Sommige genotmiddelen hebben schadelijke effecten. Iedereen weet nu wel, dat roken longkanker kan veroorzaken en dat drank meer kapot maakt dan u lief is. Als er al risico's zijn voor volwassenen, dan zijn die er zeker en in grotere mate voor een ongeboren kind, dat nog heel kwetsbaar is en alles rechtstreeks van zijn moeder krijgt. U denkt al gauw dat er nauwelijks risico is als u er maar weinig van gebruikt. Maar helaas is niet aan te geven waar de grens precies ligt tussen veilig en overmatig gebruik. Daarom is het maar beter te kiezen voor absoluut veilig. Dat betekent soms gewoon 'afzien'.

Tabak en roken
We weten nog niet alles over zwangerschap en roken, maar een ding is zeker: wanneer u rookt, krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Het ongeboren kind krijgt minder zuurstof. En dat vertraagt de groei. Bij de geboorte weegt zo'n baby al gauw gemiddeld 200 gram minder: hoe meer de moeder rookt, hoe lager het geboortegewicht. Dat maakt het kindje kwetsbaarder: de sterftekans wordt er groter door. Soms ontstaan er bloedingen in de placenta. Niet alleen de groei, ook de verstandelijke ontwikkeling van een kind kan door roken worden be´nvloed. Ook na de geboorte is het onverstandig te roken waar de baby bij is. Dit verhoogt namelijk de kans op wiegendood. Het enige dat er dus op zit als u uw verantwoordelijkheid voor uw baby serieus neemt, is stoppen met roken. Dat is geen gemakkelijke opgave. Maar als uw partner ook met roken ophoudt, wordt het misschien wat minder moeilijk.

Alcohol
Een glaasje wijn, een biertje, een sherry: we gaan het steeds gewoner vinden. Alcohol is dan ook ÚÚn van de meest gebruikte genotmiddelen. Helaas ondervindt een ongeboren kind er de nadelen van. Als u veel alcohol drinkt, gaat dat vaak ten koste van uw voeding. Als u zwanger bent, gaat dat daarmee ten koste van uw kind. U kunt er ook een miskraam door krijgen. Wat een aanstaande moeder aan alcohol binnenkrijgt, gaat via de placenta rechtstreeks naar het ongeboren kind. De gevolgen zijn groot, zowel voor als na de geboorte. Baby's die de alcoholconsumptie van hun moeder moeten delen, zijn vaak te klein als ze geboren worden en ze kunnen dat later meestal niet meer inhalen. Het centrale zenuwstelsel kan beschadigd worden, evenals organen, bijvoorbeeld het hart. Ook kan zo'n kindje een afwijking krijgen aan de ogen. Vooral als de moeder lange tijd veel alcohol gebruikt, heeft haar kind kans op deze en andere afwijkingen.

Een erg gevoelige periode ligt in de eerste twee maanden van de zwangerschap. Maar ook daarna kan het kind schade ondervinden van de drinkgewoonte van zijn moeder. Er valt geen antwoord te geven op de vraag hoeveel 'veel' is en of er dan niet is aan te geven wat u zonder bezwaar nog wel kunt drinken. 'Veel' is een ruim begrip. En zolang niemand kan zeggen hoeveel alcohol 'onschadelijk' is, doet u er het beste aan om alcoholhoudende dranken te laten staan als u in verwachting wilt raken en zolang u zwanger bent. Het is gewoon te riskant om te drinken.

Heeft u alcoholproblemen? Er zijn in Nederland consultatiebureaus voor alcohol en drugs (CAD). U kunt er goed praten over uw problemen. Maar uw huisarts of een goede vriend kan soms ook helpen.

Koffie en thee
Veel koffie drinken is niet best. Gebruik van cafe´ne kan de zwangerschapsduur verkorten. Maar wat is 'veel'? Uw dagelijkse kopje koffie hoeft u niet te laten staan. Maar vervang de andere kopjes eens door cafe´nevrije koffie of vruchtensap. Thee bevat maar de helft van de hoeveelheid cafe´ne die u met koffie binnenkrijgt. Dat scheelt.

Alles op een rijtje

 • Roken en het drinken van alcohol hebben een slechte invloed op de groei en de ontwikkeling van uw kind.
 • Het is 't beste als u zowel uw sigaretten als uw glaasje wijn, jenever, bier enzovoort laat staan.
 • Praat erover met uw partner. Misschien is hij solidair. Samen niet doen, helpt!
 • Ook koffie drinken heeft zijn grenzen. Zo eens een kopje op de gewone tijden kan geen kwaad. Maar moeten 't er altijd twee of meer zijn?

  Meer informatie
  Er is veel informatie over genotmiddelen. U kunt onder andere terecht bij:

 • Drugs Infolijn, 0900-1995 (0,10 euro p/min)
  website Drugs Infolijn
 • Alcohol Infolijn, 0900-5002021 (0,10 euro p/min)
  www.alcoholvoorlichting.nl
 • Roken Infolijn, 0900-9390 (0,10 euro p/min)
  Stivoro: Zwangerschap en roken

 • Voor wie hulp wil bij het veranderen van voedings- en leefstijlgewoonten (via sms en e-mail): Slimmerzwanger.nl

  Colofon
  ę VSOP, september 2001
  M.m.v.: Universiteit Utrecht - Prof.dr. P.W.J. Peters, Stichting Volksgezondheid en Roken, NIGZ Project Alcohol Voorlichting en Preventie
  Tekstbewerking: Heleen Rijneveld

  De tekst kwam tot stand dankzij ZonMW.

 •  

  Logo Erfocentrum

  © Stichting Erfocentrum 2001-2010 / Disclaimer
  Het Erfocentrum is het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, Kinderwens en Medische Biotechnologie.

  Het Erfocentrum wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN).

   

   
  Nog niet zwanger?
  Ga naar...
  » ZwangerStraks
  » ZwangerWijzer
  » Strakszwangerworden » Slikeerstfoliumzuur

  Zwanger worden? slik eerst foliumzuur!

  » Home

  ZWANGER ZIJN EN...
  » Alcohol
  » Bloedarmoede, erfel.
  » DES-dochter
  » Diabetes
  » Epilepsie
  » Foliumzuur
  » HIV-infectie en aids
  » Listeriose
  » Medicijnen
  » Prenatale screening
  » Rodehond
  » Roken
  » Schadelijke stoffen
  » Straling
  » Streptokokken B
  » Toxoplasmose
  » Vitamine A
  » Vitamine D
  » Voeding
  » Werk

   

   

  » Links